28. januar 2012

Kajak: Kraftcentrenes struktur til debat

Dansk Kano og Kajak Forbund afviklede for nylig et visionsmøde, hvor kraftcentrenes fremtidige struktur blev drøftet.

Forbundet orienterede bl.a. om at Team Danmark ændrer sin støttestruktur til specialforbundene i 2013. F.eks. bliver det muligt at lave 2-4 årige aftaler imod kun etårige aftaler.

Toårige aftaler, mellem DKF og Team Danmark, og også mellem DKF og Kraftcentrene, bliver en mulighed, hvis DKF bliver kategoriseret i næstbedste kategori af specialforbund.

Derudover bliver DKF´s Aldersrelaterede Træningskoncept udgivet i løbet af foråret 2012, og der bliver ansat en ATK konsulent, der skal implementere principperne i ATK i både DKF´s uddannelser og i klubbernes talentudvikling.

Efter denne indledning blev deltagerne opdelt i grupper, der hver skulle komme med bud på, hvordan ATK kunne bruges i klubberne og hvordan Kraftcentrenes og U16-, U18- og U23 Landsholdenes struktur kunne se ud i fremtiden.

Et af de gennemgående problemstillinger var, at mange klubber følte at det var vanskeligt at rekruttere konkurrence-aktive og trænere. Disse klubber oplevede problemer, når de bedste aktive flyttede deres træning fra klub til Kraftcenter, hvorved de så manglede som kulturbærere, i den daglige klubtræning.

Der var også eksempler på at Elitecenteret (EC) ønskede at enkelte af de bedste aktive fra Kraftcenter trænede med EC et par gange om ugen, i en slags overgangeperiode, før de blev fuldt optaget på EC. Dette blev også oplevet som et problem for nogle Kraftcentre, da de herved oplevede at deres Kraftcenter-træningskultur blev forringet.

Et par arbejdsgrupper fremførte, at for at klubtræningen og Kraftcenter-træningen begge kunne fungere optimalt havde man behov for en kritisk masse af talenter begge steder.

Kraftcenter Silkeborg har bygget et samarbejde op mellem en række klubber, der er med til at danne grundlag for en såkaldt kritisk masse, både hvad angår økonomi og i antallet af talenter, fortæller Finn Pape på klubbens hjemmeside om Silkeborgs model.

Antallet af klubber og talenter danner baggrund for fuldtidsansættelse af ham som KC-træner, og danner baggrund for et stabilt samarbejde med en række skoler og uddannelsessteder omkring morgentræning, som altsammen medvirker til et elitetræningsmiljø på KC Silkeborg.

Kraftcenter Silkeborgs foreslår derfor, at DKF får en fremtidig kraftcenterstruktur, der indeholder kraftcentre med fuldtidsansatte trænere, samt en række underliggende Talent-kraftcentre og/eller "ATK-klubber", skriver Finn Pape på Silkeborgs hjemmeside.

Men også en række andre synspunkter og holdninger kom frem på mødet mellem klubberne. Så mange modeller og interesser kan komme i spil.

Kraftcenterklubberne mødes igen til en drøftelse, når DKF holder årsmøde i Roskilde i marts måned.

FAKTA:

I dag findes 7 kraftcentre støttet af Dansk Kano og Kajak Forbund.

I Københavnsområdet findes:

Kraftcenter Gladsaxe (361, Nybro Furå og Gladsaxe)
Kraftcenter København (Neptun, Hellerup, Sundby, Esrum og Hvidovre)
Kraftcenter Vallensbæk (Vallensbæk og Sorø)

I Jylland findes:

Kraftcenter Silkeborg (Silkeborg og Limfjorden)
Kraftcenter Vejle (Trekantsområdet og Fyn)
Kraftcenter Vest (Struer, Holstebro)

På Lolland findes:

Kraftcenter Lolland (Maribo)