17. januar 2012

Udsigt til 6,5 mio. kr. til nyt rostadion i Bagsværd

Bagsværd sø i 2011. Foto: René Poulsen

Elitefacilitetsudvalget har fornylig bevilget 6,5 mio. kr. til en opgradering af det internationale rostadion på Bagsværd Sø. Bevillingen er givet som et forhåndstilsagn, der afventer udviklingen i arbejdet med at reetablere det internationale rostadion.

En undersøgelse foretaget de rådgivende ingeniører fra COWI har netop vist, at det er muligt at reetablere det internationale rostadion på Bagsværd Sø uden at komme i konflikt med områdets fredningsbestemmelser.

Elitefacilitetsudvalget har efterfølgende valgt at projektet med at bringe verdenseliten i kano, kajak og roning tilbage på dansk vand skal støttes med et forhåndstilsagn på 6,5 mio. kr.

Støtten er øremærket en opgradering af mål- og startområder samt området, hvor bådene sættes i og tages op af søen. Støtten bliver en del af den første del af projektet, som vil gøre det muligt at afholde VM i kano og kajak i optimale rammer i Danmark.

Samtidig vil denne del af projektet gøre den daglige brug nemmere og mere handicapvenlig, roerne får en bedre 2.000 meter bane og mere plads til "afroning" ved målområdet og en ny tribune i målområdet vil optimere tilskueroplevelsen ved danmarksmesterskaber for alle søens idrætsgrene.

Første del af reetablerings-projektet kommer til at koste 29,8 mio. kr. at anlægge. Hvis det skal være muligt at afvikle de største mesterskaber i roning kræver det en yderligere investering, da bunden i Bagsværd Sø i så fald skal renses for slam, så søens dybde i konkurrenceområdet når op på de tre meter, som det kræves på internationalt niveau. Dette vil koste yderligere 63 til 82 mio. kr.

Søen udvides med 10 meter i startområdet, hvor der også genskabes en naturlig søbred frem for den nuværende cementerede. I målområdet opføres der en ny permanent tilskuertribune med 3.000 faste pladser og mulighed for opstilling af 6.000 midlertidige pladser. Der opføres nyt dommertårn, nyt podie til præmieoverrækkelser og en ny anlægsbro.

I området ved eksisterende klubhus etableres fire nye permanente bådebroer og mulighed for at tilføje yderligere to midlertidige bådebroer ved de største begivenheder.

Projektet vil ikke kun gøre det muligt at arrangere de største internationale idrætsbegivenheder inden for kano og kajak - og på længere sigt roning - men vil også betyde en forbedring af naturoplevelserne omkring Bagsværd Sø.

Startområdet får et mere naturligt udtryk end i dag, hvor det er domineret af cement og stål. I start- og målområdet bliver dommertårnene offentligt tilgængelige som udsigtspunkter. På langt sigt er det muligt at kombinere fjernelsen af slam fra bunden af søen med et større oprensningsprojekt, som vil kunne forbedre søens naturlige balance og biodiversitet.

Torben Frølich, direktør for Elitefacilitetsudvalgets sekretariat, siger om projektet i en pressemeddelelse:

"Det reetablerede rostadion på Bagsværd Sø bliver i stand til at rumme VM i kano og kajak og efter en rensning også et VM i roning. Der er tale om et skridt frem imod en opgradering af en historisk idrætsfacilitet, hvor der siden 1935 har været afholdt internationale konkurrencer. Samtidig er et bevis på, at det er muligt at fastholde rosporten i dens naturlige omgivelser modsat mange andre af de moderne kano-, kajak- og roanlæg, som er kunstigt anlagte betonbassiner i unaturlige omgivelser.

Derfor har Elitefacilitetsudvalget besluttet at give et forhåndstilsagn om støtte, der kan udbetales, når projektet første fase er tilfredsstillende opført."

Læs mere om projektet her: www.gladsaxe.dk/rostadion

Se video her:

Danmarks Rostation - Bagsværd Sø from Webmaster Gladsaxe on Vimeo.



Om Elitefacilitetsudvalget:

Formålet med Elitefacilitetsudvalget er at støtte opgraderinger og såvel eksisterende som nye idrætsfaciliteter til internationalt konkurrenceniveau, så det bliver muligt at afholde fx verdens- og europamesterskaber i Danmark.

Elitefacilitetsudvalget er finansieret af Lokale- og Anlægsfonden og staten. Elitefacilitetsudvalget har sekretariat i Lokale- og Anlægsfonden. Blandt tidligere støttede projekter er multiarenaen JYSKE BANK BOXEN i Herning og cykelbanen Ballerup Super Arena.