8. januar 2012

Anne Lolk: Kajakpigen der kom med til OL i dobbeltsculler

Anne Lolk er med ved OL i London 2012.
Foto: http://www.ol.dk/
Den 4-dobbelte verdensmester i  toerkajak på marathondistancen Anne Lolk havde egentlig opgivet OL-drømmen i toerkajak i 2008. Så fik hun i 2009 forelagt en ny idé om at komme til OL.

Som 19-årig i 2002 blev Anne Lolk for første gang sat sammen i toerkajak med Mette Barfod, og flyttede samtidig fra sin hjemklub på Tåsinge til Kraftcenter Gladsaxe.

Succesen blev hurtigt skabt og VM marathon i toerkajak blev roet hjem i 2006 med Mette Barfod. I 2007, 2008 og 2009 fulgte mere VM-guld på marathondistancen sammen med Henriette Engel Hansen.

I 2005 havde Anne Lolk sin første internationale kortbanesæson i kajak og vandt bl.a. dette år EM sølv i K2 og blev nummer 4 ved VM på 1000 meter distancen.

Tre år senere i 2008 glippede OL-kvalifikationen i toerkajak med Lyngbys Mette Barfod.

Herefter stod Anne Lolk i en uafklaret situation, da Mette Barfod valgte at stoppe elitekarrieren. Anne Lolk startede i kajakken som 10-årig, men efter 16 år i kajakken stod hun som 26-årig ved en skillevej.

Det blev efterfølgende til en periode, hvor Anne Lolk gik i tænkeboks. Først ville hun helt stoppe elitekarrieren, men så fik hun kort tid efter en e-mail fra roeren Juliane Elander Rasmussen, der havde været til OL to gange tidligere i roning.

Hun præsenterede Anne Lolk for en helt speciel idé. Juliane syntes det var fjollet, at Annes store talent var på vej til at gå til spilde, og hun øjnede en mulighed for at de to sammen kunne komme til OL i dobbeltsculler.

Det blev starten på et projekt, der nok ikke er set magen til før herhjemme i dansk eliteidræt. Anne Lolk sagde ja tak til at være med, og den helt store omskoling gik nu i gang.

Den dengang 26-årige kajakpige udskiftede herefter pagajen med en åre og satte sig over i en ny bådtype, nemlig dobbeltsculleren.

Nærmest for sjov deltog Anne Lolk med sin gamle marathonmakker Henriette Engel Hansen ved DM sprint i 2010, hvor de sammen vandt K2 200 meter. Men da var Anne Lolk forlængst gået tabt for kajaksporten.

I DKF´s Årsmagasin for 2010 skrev forbundet om Anne Lolks farvel til kajaklandsholdet:

"Ved indgangen til sæsonen 2010 har Adam Spliid og Anne Lolk valgt at afslutte deres elitekarriere og koncentrere sig om deres studier og private liv efter en lang og flot karriere.

Det vil her føre for vidt at opliste alle de mange resultater de to roere har opnået, men Anne opnåede
en række flotte medaljeplaceringer ved kortbane EM for U23 og seniorer, herunder sølv i toerkajak 1000 m sammen med Mette Barfod ved EM.

Topplaceringer blev det dog til på maratondistancen, hvor Anne sammen med Mette Barfod blev verdensmester i K2 i 2006 og herefter verdensmester i 2007, 2008 og 2009 sammen med Henriette Engel Hansen. Tillykke Anne med en flot karriere og held og lykke i fremtiden."

Kort tid efter tog Anne Lolk dog en ny beslutning, så elitekarrieren ikke stoppede som 26-årig. Den beslutning viste sig at være vejen til OL for Anne Lolk.

Anne Lolks gamle makker i K2´en Mette Barfod er idag kajaktræner på KCK - Kraftcenter København og Annes marathonmakker Henriette Engel Hansen har kvalificeret sig til OL i London i K1 500 meter, ligesom hun også gjorde i 2008.

Anne Lolk fik i efteråret 2011 selv sin OL-kvalifikation til at gå i opfyldelse, men det blev i dobbeltsculler og ikke i kajakken som hun ellers havde roet siden hun var 10 år gammel.

På bare to år fra efteråret 2009 lykkedes det Anne Lolk at kvalificere sig til OL i London i en helt ny bådtype. En utrolig og næsten vanvittig plan var lykkedes. Juliane havde set rigtigt dengang i 2009, da Anne Lolk var på vej til at stoppe karrieren.

Nedenfor kan du se videoklip og læse mere om hvordan det gik til, at Anne Lolk kom med til OL på baglæns facon:

Interessant interview fra TV Lorry - her

Indslag fra On-sport herunder:



Læs også mere i denne artikel fra Politiken i december 2009, om det opsigtsvækkende skifte fra kajakken til dobbeltsculleren:

http://i.pol.dk/sport/ECE864391/eks-verdensmester-overtalt-til-at-ro-baglaens/