20. december 2011

DKF offentliggør kriterier for OL-indstillingerne

Udtagelserne til OL er specielle i forhold til andre udtagelser. Der er større bevågenhed og der er flere interessenter, end vi normalt oplever indenfor kano og kajak, skriver forbundet idag på kano-kajak.dk

I DKF mærkes det tydeligt på roere, ledere og medier, at udtagelserne er noget som optager folk både personligt og sportsligt. Da udtagelserne ydermere er kompliceret af nogle internationale udtagelsesregler, vurderer DKF, at der er et behov for nogle forklarende kriterier for, hvem vi indstiller til udtagelse.

Hensigten med kriterierne er at gøre indstillingen så gennemskuelig som mulig, skriver forbundet. DKF´s rolle er at indstille Ol-deltagerne, mens DIF (Danmarks nationale olympiske komite) foretager udtagelserne.

Hele udtagelsesproceduren og kriterierne bygger på en overordnet og absolut målsætning om, at Danmark skal stille med stærkeste hold til OL.

Danmark har på nuværende tidspunkt kvalificeret tre både. K1 200 herre, K1 500 damer samt K4 1000 herre. Det er suverænt de kvalificerede både som har topprioritet. Dette er eksplicit formuleret af DIF (Danmarks nationale olympiske komite) i udtagelsesaftalen med DKF.

Dog er der mulighed for at stille op i andre discipliner, såfremt det sportsligt set giver mening. Det vil sige, hvis det optimerer mulighederne for topplaceringer, skriver DKF.

I forhold til kontinental stævnet i Poznan, er det væsentligt at holde sig for øje, at atleter, der allerede har været med til at sikre Danmark en atlet-kvote-plads ikke personligt kan sikre endnu en. Dette er naturligvis afgørende for, hvem der stiller til start der, oplyser forbundet.

Det er de nationale Olympiske komiteer, der råder over atlet-kvote-pladserne. I Danmark vil det sige Danmarks Idræts Forbund. Det er dem, der i sidste ende udtager og tilmelder til OL efter indstilling fra DKF. Sportschefen i DKF vil aflevere denne indstilling til DIF efter World Cuppen i Duisburg senest den 29. maj 2012.

Kvinder: I forhold til kvinder vil DKF ikke på nuværende tidspunkt garantere nogen opstilling til kontinentalstævnet. Såfremt der er konstellationer eller K1´ere, der er yderst overbevisende til Copenhagen Spring Regatta (CSR), så kan der laves om på det.

Der skal dog præsteres på et niveau som giver begrundet forventning om at kunne kæmpe med om OL-kvalificeringen til kontinentalstævnet.

På K1 500 vurderer DKF ikke, at der er en reel udfordrer til Henriette Engel Hansen (KKK 361). For Henriettes forberedelser er det mest optimale, at få så meget ro på som muligt, så hun indstilles til udtagelse ved næstkommende bestyrelsesmøde i DIF.

K1 200 herre: Danmark er kvalificeret i K1 200 meter. Jimmy Bøjesen (Struer) har sikret
Danmark en nationsplads. DKF vil i sine bestræbelser på at stille med den hurtigste båd åbne muligheden for at udfordre Jimmy.

Dog er Jimmy sikret den ene K1 plads til de to World Cups i henholdsvis Poznan og Duisburg. Den hurtigste dansker ved CSR ud over Jimmy Bøjesen vil blive tilbudt den anden World Cup plads. Derved møder Jimmy Bøjesen og udfordreren hinanden ved 3 stævner (CSR og to World Cups).

Indstillingen til DIF sker dermed på baggrund af ”bedst ud af tre”, skriver forbundet.

I tilfældet, hvor en roer kvalificerer sig til finalen i en World Cup og den anden ikke gør, så er det finaledeltageren, som betragtes som vinder af det indbyrdes opgør uanset tid. I tilfældet af, at begge roere ikke kvalificerer sig til finalen ved et World Cup er det bedste tid i semifinalen, som er afgørende for hvem, der vinder det indbyrdes opgør.

K4 1000:
DKF ser som udgangspunkt det kvalificerede mandskab fra VM 2011 som stammen omkring OL K4’eren. Dog under den samme forudsætning som for resten af udtagelserne at det er den hurtigste konstellation. En ændring af mandskabet vil kræve at en roer fra Potentiale K4’eren, viser at han kan forstærke OL K4’eren betragteligt.

DKF formoder at stille med en fast konstellation gennem hele 2012 sæsonen, men præsterer den ikke som forventet, er der mulighed for at udskifte mandskab til Ultimo maj efter sidste World Cup.

Udtagelsen til Copenhagen Spring Regatta og første World Cup vil ske efter et opstillet testbatteri i Florida, hvor de fire roere som kvalificerede K4´eren samt de fire unge fra “potentiale K4´eren” er til stede.

Grundlæggende skal testene klarlægge om K4´eren kan optimeres ved at skifte ud på 1 eller flere pladser.

K1 1000 herre: Den bedste mandlige K1 1000 meter roer vil med overvejende sandsynlighed sidde i OL K4’eren. Beslutningen om at en af disse fire roere skal indstilles i K1 1000 vil blive truffet på baggrund af om resultaterne ved World Cup sandsynliggører en Top 6-8 ved OL. Ligeledes skal det fremgå tydeligt at en eventuel deltagelse ved OL i K1 ikke vil påvirke fokus på K4´eren, som er den udtagne båd og derved topprioriteten.

Dette skal naturligvis ske velvidende, at programmet til World Cup ikke er identisk med programmet til OL.

K2 200 herre: Grundet 7 internationale finaler i løbet af de to seneste sæsoner, har DKF besluttet, at det er Casper Nielsen (Gladsaxe) og Lasse Nielsen (Gladsaxe), som repræsenterer Danmark til kontinentalstævnet på K2 200 under forudsætning af, der ikke er skader eller større formdyk.

Det er de to som er det bedste bud på at sikre Danmark kvalifikation på denne distance.

K2 1000 herre: Hvis den bedste K2 1000 meterer udtaget i K4 1000 meter, vil de samme kriterier gælde for K2 1000 som for K1 1000. Beslutningen om to af disse fire roere skal indstilles i K2 1000 vil blive truffet på baggrund af om resultaterne ved World Cup sandsynliggøre en Top 6-8 ved OL. Ligeledes skal det fremgå tydeligt, at en eventuel deltagelse ved OL i K2 ikke vil påvirke fokus på K4´eren, som er den udtagne båd og derved topprioriteten.

Dette skal naturligvis ske velvidende, at programmet til World Cup ikke er identisk med programmet til OL.

Såfremt en K2 konstellation i løbet af forårets træning og til Spring Regatta giver begrundet håb for at den kan kvalificere sig til OL ved kontinentalstævnet, vil den blive udtaget til dette stævne. Dog skal den slå den bedste K2 konstellation fra K4´eren.

Læs hele teksten med DKF´s OL-kriterier her

Det Europæiske kontinental-kvalifikationsstævne finder sted 16.-17. maj 2012 i polske Poznan.