5. juni 2012

Mikkel von Seelen: Problem med for få kajakpladser til OL


Casper Nielsen er ikke specielt overrasket over at kunne vinde K1 200 meter ved Bagsværd Regattaen.
Foto: Jens Thybo.

Det var Gladsaxes Casper Nielsen der roede sejren hjem i K1 200 meter ved weekendens Bagværd Regatta 2012. 

- Jeg er egentlig ikke specielt overrasket, fortæller Casper Nielsen om sin sejr. Jeg ved hvordan mit K1 niveau er, når jeg er i min nuværende form. Men jo, der har været meget fokus og træningstid i K2'en, så man kunne måske forvente, at det ikke ville gå som det gik, siger han. 

Men derudover kan sejren ikke umiddelbart bruges til noget, fortæller han. 


Der var tæt kamp i Herre senior K1 200 meter ved Bagsværd Regattaen 2012. Video: Jens Thybo



Indstillingen til den danske OL-deltagelse på distancen K1 200 meter blev i sidste uge offentliggjort og her er Kasper Bleibach valgt, da han allerede har opfyldt de fastsatte udtagelseskriterier. 

200 meter distancen får i øvrigt olympisk premiere ved legene i London, og Jimmy Bøjesen sikrede den danske nationsplads ved VM i Ungarn sidste år.

Sportschef Mikkel von Seelen forklarer her om udtagelsesprocedurerne, der afgør hvem der kommer med til OL.

- Kriterierne for indstilling til udtagelse er naturligvis udfærdiget, så alle på forhånd har haft klarhed over hvilket grundlag, der udvælges ud fra, siger sportschef Mikkel von Seelen.

- Det er ganske normalt i langt de fleste olympiske idrætsgrene, at man i året før OL sikrer sig nationspladser. I det olympiske år afgøres det så, hvem der skal udfylde nationspladsen. 

- Det er normal procedure i forbindelse med OL i mange idrætsgrene, at de som sikrer en nationsplads ikke nødvendigvis repræsenterer Danmark til OL. Guldfireren og 4000 meter holdforfølgelsesløb banecykling er nok de mest kendte tilfælde, siger sportschefen.

- Hvis man ikke opererede med nationspladser og efterfølgende nationale kriterier i kajak, ville det for øvrigt betyde, at udvælgelsen af OL-atleter reelt skete i maj 2011, da der kun kan være en roer til VM og derved sikre pladsen.

- At lægge sig fast på, hvem der skal repræsentere Danmark 16 måneder før OL, tror jeg alle kan se, ikke er hensigtsmæssigt i forhold til at stille med stærkeste hold, siger Mikkel von Seelen.

- Når en nationsplads skal fordeles, så skal der roes om det. Det er forholdsvist simpelt i K1, da man kan ro direkte mod hinanden. Med ovenstående kriterier bliver det fastlagt, hvilke stævner der er med i betragtning til OL indstillingen, og det har været kendt i et halvt år, siger sportschef Mikkel von Seelen.

- Da Kasper Bleibach er bedste dansker til de tre stævner, så er det ham der får pladsen. Sidste år havde vi nøjagtig samme situation om, hvem der skulle ro disciplinen til VM, og her var det, Jimmy Bøjesen, der gjorde det bedst til World Cups og derved fik pladsen til VM, siger sportschefen.

- Når DKF har skrevet hvilke stævner, der tæller med i forhold til OL indstilling, så er det naturligvis så de aktuelle roere kan fokusere på lige netop de stævner. Andre stævner kommer derfor ikke i betragtning. Det er væsentligt at roere nu og i fremtiden kan stole på de kriterier omkring OL indstillinger, der kommer ud, siger Mikkel von Seelen.

- DKF kan helt sikkert ikke sikre sig mod, at man efter OL kan stille det hypotetiske spørgsmål: Havde det været bedre eller dårligere, hvis man havde udtaget en anden. Det finder vi jo heller aldrig ud af, siger han.

- Vi har dog forsøgt, at gøre udtagelsen så gennemskuelig som muligt, så alle ved, hvad de har at forholde sig til, samtidig med at vi optimerer mulighederne for, at vi stiller med bedst mulige hold. Vi er meget opmærksomme på, hvor meget OL betyder for atleterne, og vi behandler indstillingen med den respekt det fortjener, siger Mikkel von Seelen.

Helt grundlæggende er hovedproblemet med kajakudtagelser til OL, at der simpelthen bare er for få pladser, siger sportschefen.

- I sprint er der fordelt over dame-kajak, herre-kajak og herre-kano 264 pladser. Herfra kan man så trække en håndfuld værtsnationspladser. 80 pladser går til K4, så der omtrent 180 pladser tilbage til alle andre kano og kajak discipliner i sprint. Dette er så få, at der bliver vraget verdensklasse atleter som i de fleste andre idrætsgrene ville være kvalificeret, siger han.

- Det ville være lækkert og sportsligt set mest rimeligt, hvis man som i svømning eller i atletik kunne stille med henholdsvis 2 og 3 atleter eller både i hver disciplin.

Som tingene er nu, er der derfor åbentlyse medaljepotentielle både fra selv de bedste nationer, der må blive hjemme fra OL, siger sportschefen.