1. marts 2012

Kajak: Elite og Landshold - Årsberetning 2011

2011 var det store fokus VM i Szeged i Ungarn og dermed også OL kvalifikation til De Olympiske Lege i London 2012.

Det samlede niveau på vort A-hold er stærkere end nogensinde, og sæsonen startede da også fornemt ved World Cup i Racize, Tjekkiet, hvor alle tog A-finaler. I K1 200 m havde vi endda både Kasper Bleibach, Maribo Kajakklub og Jimmy Bøjesen, Struer Kajakklub i A-finalen. René Poulsen, Maribo Kajakklub roede en flot 1.plads hjem i K1 1000, Henriette Engel Hansen, Kano og Kajakklubben 361 en 2. plads på dame K1 500 m, som de bedste resultater, men også en fin 4.plads til Kim Wraa, Amager Ro-Kajakklub og Emil Stær, Silkeborg Kajakklub på K2 1000m og en 5.plads til brødrene Nielsen på K2 200 m.

Ved World Cup i Duisburg fortsatte René de fornemme takter fra Racice og tog endnu en flot 1.plads i K1 1000m. En meget flot start på sæsonen for René! Henriette fulgte også godt op på resultatet fra den første World Cup ved at blive nr. 3 i K1 500m. Noget der lignede et rigtig gennembrud fik Jimmy med en super flot 4.plads i K1 200m. Igen var alle danske både i A-finalerne med gode placeringer!

Ved EM var holdet igen A-finale-klar på stort set alle distancer, kun brødrene Nielsen nåede ikke finalen i K2 200 m. René blev nr. 6, Henriette nr. 4, Kim og Emil nr. 8 og Jimmy nr. 8. Til gengæld blev det til EM medaljer på to ikke olympiske distancer – Kasper Bleibach fik bronze efter et meget tæt løb på K1 500 m og René tog en fin bronze i herrernes K1 5000 m.

Næste opgave var VM i Ungarn og dermed også OL kvalifikation. Vi havde alle en god fornemmelse, og vi kan da også slå fast, at det danske hold gjorde det rigtig flot. Alle vore deltagere kom i A-finaler på nær René i K1 1000m og Kim/Emil i K2 på 1000m. Ingen tvivl om, at det var en stor skuffelse for holdet og for René selv, at han ikke formåede at leve op til det høje niveau, han var startet ud med ved sæsonstart. Til gengæld indledte den nysammensatte K4 på 1000m med et super heat, som de vandt efter flot roning.

I semifinalen blev der igen roet stærkt og det gav en klar 3.plads og dermed en plads i finalen. Da alle finalebåde samtidig havde kvalificeret sig til OL var vore 4 roere René, Kim, Emil og Kasper klar til OL. Henriette havde et flot VM med overbevisende roning i indledende heat og semifinalen. I finalen kom Henriette ikke ud med samme kraft som i de to foregående løb. Dermed blev det til en 8.plads, som gav kvalifikation til OL og dermed Henriettes anden OL deltagelse. Også Jimmy roede super flot i sit indledende heat og semifinalen.
 

Det betød kvalifikation til A-finalen og dermed nåede Jimmy A-finalen i alle sine starter på 200 m i 2011. I finalen blev Jimmy nr. 9 og sidst, men da en af finaledeltagerne allerede var kvalificeret til OL gav Jimmys 9.plads også kvalifikation til OL. Et flot resultat af Jimmy og dermed 6 kvalificerede til OL. På nuværende tidspunkt er det dog kun Henriette, som er udtaget. For herrernes vedkommende vil den endelige udtagelse afhænge af resultaterne i forårets World Cups i Poznan og Duisburg.

Også brødrene Casper og Lasse Nielsen, Gladsaxe Kano-og Kajakklub nåede finalen i K2 200m efter et meget flot løb i semifinalen. Desværre blev starten i finalen ikke helt optimal og brødrene endt på en 8.plads, medens kun de 6 bedste kvalificerede sig til OL. Casper og Lasse har dog endnu en chance ved World cuppen i Poznan, 17. maj, hvor der kæmpes om de sidste europæiske pladser.

VM sluttede dog rigtig fint for DKF, da vort hold ved VM`s sidste løb, K1 4x200 m (Kasper, Casper, Lasse og Jimmy) fik en flot bronzemedalje. Stort tillykke med det flotte resultat.

En rigtig flot sæson for vort sprintlandshold med 6 OL pladser som toppen af kransekagen!

På ungdomssiden deltog DKF ved såvel U18/U23 EM, samt U18 VM. Vi deltog med et ungt hold – de fleste var førsteårs U18 roere og på den baggrund blev der ydet rigtig gode præstationer hele vejen rundt. Vi kan så i 2012 stille med stort set det samme hold og så er der grund til at tro på A-finaleplaceringer til vore dygtige talenter. Der er dog grund til at fremhæve Lasse Bro Madsen, Vallensbæk, som ved såvel EM som VM tog A-finaleplaceringer på både 200m og 1000m.

Ved NUM var holdet dog sammen med vore U16 roere igen i front og i lighed med de tidligere år tog Danmark/DKF hovedparten af topplaceringerne ved det veltilrettelagte stævne i Jönköping, Sverige. Igen et stort tillykke til vore unge aktive med titlen som nordens bedste!

Kraftcentersamarbejdet har i 2011 omfattet Gladsaxe (361, Gladsaxe og Nybro-Furå), Vallensbæk/Sorø, Maribo, København, Vejle, Silkeborg og Vest (Holstebro/Struer). Der gøres et kæmpe arbejde med vores unge talenter i disse centre, eks. ambitiøse træningslejre, stævnedeltagelse i udlandet, nationale stævner, daglig struktureret træning, sociale aktiviteter og ikke mindst et stort lederarbejde omkring klubforhold, tilvejebringelse af økonomi og samarbejde med kommuner.

Der foregår et solidt arbejde i Kraftcentrerene og de unge talenter bliver ført frem på en god og forsvarlig måde. Især er det positivt, at vi på ungdoms- og juniorniveau er ved at være stærkt repræsenteret på pigesiden, så nu er udfordringen at få dette til at slå igennem på seniorniveau de kommende år.

Vi må dog samtidig konstatere, at vore konkurrenter i udlandet også løbende forbedrer sig, og vi er derfor nødt til at se om vi kan udnytte vore menneskelige og økonomiske ressourcer bedre. Vi afholdt kraftcentermøde i november og et møde for alle interesserede i januar. Efter de to møder kan vi konstatere, at vi skal effektivisere arbejdet for de allerbedste yderligere, samt søge at inddrage flere klubber og dermed unge aktive i konkurrencearbejdet.

Team Danmark har netop støttet vort ATK projekt (Aldersrelateret Trænings Koncept), som dels udgøres af et fagligt materiale og dels udgøres af midler til en ansættelse, til implementering af konceptet/fagligheden på forbunds- og klubplan. Det forventer vi os meget af. Yderligere lægger Team Danmark et nyt støttekoncept for perioden 2013-2016 frem til implementering fra efteråret. Der vil være øget fokus på resultater og talentudvikling. I skrivende stund kender vi ikke DKF`s økonomiske muligheder i dette nye støttekoncept, men med forhåbentlig gode OL resultater i bagagen, tror vi på gode muligheder for vort elitearbejde, samt talentudviklingsarbejde på kraftcenterplan.

Vor maraton resultater i 2011 har koncentreret sig om René Olsen, Maribo Kajakklub, Birgit Pontoppidan, Gladsaxe Kano og Kajakklub og Sofie Jørgensen, Maribo Kajakklub. Ved EM fik René en flot 4.plads, medens det blev til sølvmedalje i Dame K1 til Birgit Pontoppidan, og guldmedalje til Sofie Jørgensen i Dame K1 U23. Tillykke til alle 3 med de flotte resultater.

VM var lagt i Singapore, en lang og dyr tur for alle parter. Sofie fik en flot sølvmedalje i U23, medens det blev til to lidt skuffende 14.pladser til såvel René som Birgit. Det hører dog med til historien, at René var en tur i vandet under løbet, og så er topplaceringer som bekendt ikke nemme at opnå!

Vore kajakpolohold har også i 2012 været meget aktive og flittige med deltagelse i turneringer i ind- og udland. Dame og herre holdene har deltaget i ECA-cuppen, EM og VM. Ved VM blev vore herrer nr. 12, damerne nr. 16 og U21 herrerne blev nr. 10. Godkendte placeringer, og det skal da siges at vore hold i mange af kampene mod de hold, som opnåede topplaceringer, var helt jævnbyrdige med enkelte sejre over bedre placerede hold.

Vort kajakpolo-elitearbejde drives i dag af en række ildsjæle, som gør et stort arbejde for at holde gang i vort landsholdsarbejde sammen med sportschefen. Jeg vil her gerne fremhæve Pixi Iversen og Mai-Britt Søndberg, som begge gør et stort arbejde og som løbende sikrer at vore pololandshold fungere. Håber ikke jeg har glemt nogen, men en stor tak til alle som arbejder med vore pololandshold.

Også til næste år vil vore polohold deltage ved VM – denne gang i Poznan, Polen.

Vor elitestab i DKF består af Sportschef Mikkel Von Seelen, Landstræner Martin Hald og Martin Hunter samt Talenttræner René Olsen. Michael Fjeldvig måtte af personlige årsager opsige sin ansættelse i DKF. En stor tak til Michael for hans flotte arbejde med vore unge talenter. Vi håber at kunne trække på dig også fremover i vort elitearbejde.

Af: Jan Darfelt, DKF