20. februar 2012

Video: Aldersrelateret Træningskoncept på vej til kajakklubberne



DKF igangsætter i samarbejde med Team Danmark primo 2012 et implementeringsprojekt for det Aldersrelaterede TræningsKoncept (ATK) for Kano og Kajak. Målsætningen med projektet er  at få konceptet udbredt og brugt ude i klubberne.

DKF har ca. 2.200 medlemmer under 19 år, et antal der har været nogenlunde konstant de seneste år. Heraf deltager ca. 300 roere i de danske mesterskaber i U16, U18 og U21 i kajak. Gennem de seneste år har DKF opbygget et godt netværk af kraftcentre i kajak med en god geografisk fordeling, der alle bidrager til rekruttering af nye roere. Især i U16 klassen har DKF oplevet stor fremgang de seneste år, hvor de danske kajakroere bl.a. har gjort rent bord ved de Nordiske Ungdomsmesterskaber.

Pr. 1. januar 2009 ansatte DKF en fuldtids ungdomslandstræner for at styrke udviklingen af roerne fra kraftcentrene til elitecenteret i Bagsværd, og ATK projektet skal understøtte denne udvikling og bidrage til yderligere kvalitet i forbundets talentudvikling.


Forbundet udgiver som led i projektet primo 2012 bogen: ATK - Aldersrelateret Træningskoncept for kajak. Bogen beskriver, hvilke parametre man som træner skal have fokus på gennem børn og unges vækst og udvikling i postpubertet, pubertet og præpubertet; i forhold til træningen i kajakken og den sideløbende fysiske træning.

Bogen suppleres med en hjemmeside og en video-kanal, der fungerer som et levende øvelseskatalog. Se hele videokanalen her og en af videoøvelserne nedenfor:


Forbundet ansætter samtidig en deltidsmedarbejder til at stå i spidsen for ATK-indsatsen og til at være koordinator for de tiltag, der skal gøre ATK’en til det værktøj, som rykker niveauet for ungdomsarbejdet og talentudviklingen i dansk kano- og kajaksport.

ATK-medarbejderen skal samarbejde med klubber, ledere, trænere, kommuner og naturligvis roere.

Stillingen vil kræve et indgående kendskab til kajak, da konsulenten selv skal kunne undervise/forevise. Den ideelle ansøger har erfaring med børne- ungearbejde og talentudvikling.

Implementeringprojektet er planlagt til tre år, og ATK-projektet præsenteres første gang på DKF´s årsmøde i Roskilde lørdag d. 24. marts 2012, hvor alle interesserede kan tilmelde sig workshoppen ATK-premiere.

Bag workshoppen står Helle Stuart, der er forfatter og DKF underviser samt Mads Kongsgaard, der er forsker og tidligere landsholdsroer.

På workshoppen udleveres et gratis eksemplar af ATK-bogen pr. klub, som også efterfølgende kan købes via DKF´s webshop.

Dansk Forening for Rosport har fornylig udgivet deres ATK-koncept og tilhørende materiale. Læs Team Danmarks ATK-bog til rosporten her hvor kajaktrænere også kan finde inspiration i flere af de generelle træningsafsnit.

DKF´s nye ATK-videokanal kan ses her: http://www.youtube.com/user/admin2atk/featured

Øvelseskatalog: http://www.mieringsted.dk/atk/index.php