18. september 2012

Forsinket ATK-projekt skal have en skalle


Dansk Kano og Kajak Forbunds store projekt for aldersrelateret træning (ATK) har flere gange været ramt af forsinkelser, men nye tiltag skal nu indhente noget af det forsinkede, erfarer Kajaksporten i fokus.

Forbundets projekt for aldersrelateret træning blev startet for mere end 3 år siden.

Tilbage i januar 2009 ansatte DKF en fuldtids ungdomslandstræner for at styrke udviklingen af roerne fra kraftcentrene til elitecenteret i Bagsværd, og ATK-projektet blev her formuleret for at understøtte udviklingen og bidrage til yderligere kvalitet i forbundets talentudvikling.

”ATK-en skulle have været på gaden i 2011, men grundet tekniske vanskeligheder, så er udgivelsen blevet rykket til 2012”, fremgik det af DKF´s årsmagasin for 2012.

I begyndelse af 2012 var bogen ATK - Aldersrelateret Træningskoncept for kajak så klar til udgivelse og på forbundets temadag i marts måned blev bogen præsenteret for klubberne på en workshop.  

I forbundets årsmagasin for 2012 skrev sportschef Mikkel von Seelen:

”DKF vil lave nogle kick-off arrangementer i april-maj, hvor vi markerer det, vi tror bliver en hjørnesten i ungdomsarbejde og talentudvikling i dansk kano og kajak.”

I marts 2012 ansatte DKF en deltidsmedarbejder til at stå i spidsen for ATK-indsatsen og til at være koordinator for de tiltag, der skal gøre ATK’en til det værktøj, som rykker niveauet for ungdomsarbejdet og talentudviklingen i dansk kano- og kajaksport.

Kajaksporten i fokus har spurgt Mikkel von Seelen om ATK-projektets forløb siden lanceringen i marts i år efter at forbundet 13. september på Facebook skrev om ATK, at ”nu er vi i gang”.



 - Jeg har sidste arbejdsdag i morgen (14. sept. 2012, red.) og har rigtig mange opgaver, der skal afsluttes, forklarede Mikkel von Seelen, da Kajaksporten i fokus spurgte ind til en status for ATK.

Dagen før blev det første ATK-uddannelsesmodul á 3 timer for Skovshoved Roklub og Hellerup Kajakklub gennemført. Og næste modul afvikles i begyndelsen af oktober.

- Skovshoved Roklub og Hellerup Kajakklub er blevet valgt som pilotklubber til projektet, fordi Gentofte kommune i starten af projektet har vist interesse for ATK og støtter de to klubber med et økonomisk beløb til udgifter til diverse træneruddannelser i forbindelse med projektet, fortæller ATK-koordinator Martin Rosenkilde.

9. oktober lægges der i Esrum ud i næste fase med et såkaldt roadshow for ATK-projektet. 10. oktober afholdes et tilsvarende roadshowarrangement i Vallensbæk.

Meningen med roadshowet er at skabe interesse i klubberne for ATK, fortæller Martin Rosenkilde.

- Vi vil gerne have så mange klubber som muligt ATK certificeret hen over den næste  årrække, siger han.

Om ATK-forløbet fra marts til september fortæller Martin Rosenkilde.

- Jeg har brugt meget tid på at lave det kursusmateriale som skal bruges ved de 2 moduler. Samt få aftaler i hus med hensyn til samarbejde med Team Danmark m.fl., siger han.

- I midten af perioden blev vi lidt hæmmet af OL, da stort set hele Idrættens Hus var optaget med andre opgaver. Derfor får ATK projektet en skalle nu, så vi kan indhente det, som vi er kommet bagud, fortæller Martin Rosenkilde.

I januar 2012 inviterede DKF de danske kajakklubber til et visionsmøde om ungdomsudvikling og kraftcenterstruktur, således at en ny elitestrategi for 2013-2016 kunne udvikles.

Kajaksporten i fokus erfarer, at de nuværende 7 kraftcentre her i efteråret skal gøre sig klart, om de er interesseret i at blive et såkaldt supercenter i DKF-regi.

DKF lægger op til, at det økonomiske grundlag pr. år for et supercenter skal ligge i omegnen af 500.000 kr., bestående af klubtilskud, DKF støtte, kommunal støtte, egenbetaling og sponsorer.

DKF´s sportschef Mikkel von Seelen, var tiltænkt at skulle stå i spidsen for udviklingen af en ny elitestrategi for DKF i 2013-16, men han starter d. 1. oktober 2012 som sportschef i svømmeforbundet i et job, der blev opslået først på foråret.

Uanset forsinkelserne og usikkerheden om fremtiden er det lykkedes Danmark en hel del år i træk at sætte sig på en suveræn position som nordens stærkeste i U16- og U18-klasserne samlet set.

Og på den internationale scene har Danmark været i stand til specielt i 2012 at komme helt i front både ved EM for juniorer og Olympic Hopes regattaen for 15-17 årige med særdeles imponerende resultater. 

Om fremtiden så udmønter sig i supercentre og tilhørende ATK-centre til afløsning for kraftcentrene vil 2013 vise, når forbundets bestyrelse næste år søsætter en ny udviklingsstrategi med en ny sportschef ved roret.